Kerst deken

Kerst deken haken

Dit is een klassieke deken, gemaakt van grannies,  in de traditionele kerstkleuren. Heel leuk om te maken, een paar grannies per week, en je deken is voor kerstmis klaar. Kan je er heerlijk onder kruipen, naast de kerstboom, als het buiten koud is. Of gewoon mooi draperen over een stoel of bank, om de kerstsfeer in huis te creëren.

 Ik heb deze deken gevonden op Pinterest. Het patroon is in het Engels te vinden: http://www.ravelry.com/patterns/library/christmas-granny-afghan

Je hebt nodig: 1 bol bordeaux rood
1 bol donkergroen
1 bol wit
1 bol rood
1 bol groen
1 bol donkerblauw
(100 gram per bol)
1 haaknaald nr. 4

1e toer:
Met bordeaux rood: 4 losse, ring sluiten, 3 losse (dit is het eerste stokje) 2 stokjes, 2 losse, 3 stokjes, 2 losse, 3 stokjes, 2 losse, 3 stokjes, 2 losse, maak het sluitend. Afhechten.

2e toer: 
Met donker groen:  begin in een hoek: 3 losse (is eerste stokje), 2 stokjes, 2 losse, 3 stokjes, 1 losse, in de volgende hoek: 3 stokjes, 2 losse, 3 stokjes, 1 losse, enz. tot je rond bent, met een halve vaste de toer afsluiten.

3e toer:

Met wit: aanhechten in een "middelste stokje", 
1 losse, dan 1 stokje in de middelste van de  vorige toer, dus in de rode steken, 
 in diezelfde steek nog 2 stokjes,  1 losse,
1 vaste in het middelste groene stokje, 1 losse, 1 vaste in de hoek, 3 losse, 1 vaste in dezelfde hoek, 1 losse, 1 vaste in de middelste groene, en dan herhalen we de drie stokjes weer, in de rode stokjes.

Dit is de moeilijkste toer, de rest is echt goed te volgen. Als deze toer lukt, ( en natuurlijk lukt dat, eventueel na een paar keer oefenen) dan gaat de rest vanzelf.
Toer sluiten met een halve vaste, en doorgaan met wit. Pfffffft, de moeilijkste toer is klaar!!!!! Dan in iedere steek 1 vaste, in de hoeken weer, 1 vaste, 3 losse, 1 vaste.4e toer:
Aanhechten met rood, in een vaste na de hoek. (Om scheeftrekken te voorkomen, hecht ik iedere keer in een andere hoek aan) 1 vaste, 1 losse, 1 steek overslaan, 1 vaste, 1 losse, enz. De hoek doen we weer hetzelfde, 1 vaste, 3 losse, 1 vaste, en dan weer doorgaan met het patroon. Weer afhechten met een halve vaste.
 5e toer:
Aanhechten met groen, in een vaste na een hoek, daarna in iedere steek een vaste haken, weer afhechten met een halve vaste.

6e toer: Weer na een hoek aanhechten met donker blauw, 1 vaste, 1 losse, 1 steek overslaan, 1 vaste, de hoeken doen weer hetzelfde. Afhechten met een halve vaste. En klaar is de granny!
 Je hebt 70 grannies nodig! Dus iedere week 2 of 3, en voor Kerstmis is de deken klaar. Alle draadjes instoppen. De donkerblauwe liet ik zitten, die komen weer van pas met het aan elkaar zetten.  Dan ga je de grannies opspannen, zodat ze allemaal dezelfde grootte hebben. Ik deed dit per 7 op de strijkplank. Met kopspelden vast zetten, nat sproeien, en de grannies een dag laten  drogen. Daarna zijn ze mooi vierkant, en even groot.

Nu gaan we ze met donkerblauw aan elkaar naaien.
Eerst 7, dit gaat goed , met de donkerblauwe draadjes, die je niet afgehecht hebt. Daarna zet je 10 stroken aan elkaar.
Als alles aan elkaar genaaid is, gaan we de rand haken met donkerblauw. In iedere steek een vaste, in de hoeken, 3 vaste in 1 hoeksteek, daarna weer verder haken, met in iedere steek een vaste.

 Dan gaan we een schulprand maken met bordeaux rood. Hecht aan met een vaste, sla twee steken over, en haak in de derde steek 6 stokjes, sla 2 steken over en haak in de derde steek 1 vaste. Herhaal dit. In de hoeken smokkelde ik een beetje zodat ik uitkwam met een schulp, en deed dan een stokje extra, dus 7 stokjes.
Tenslotte, met rood, in iedere steek een vaste. En klaar is je Kerstdeken. Veel plezier ermee!!!!Reacties

 1. Na de hitte nu volop regen hier aan de kust en gewoon fris...
  En dan zie ik deze deken, heeeerlijk en wat mooi
  Krijg meteen zin in de gezellig tijd binnen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het weer nodigt je inderdaad uit om met een winterproject te beginnen. Ik zou zeggen kaarsjes aan, haard aan, haakwerkje binnen handbereik, en genieten, ;)

   Verwijderen
  2. Ik ga deze zeker maken, binnenkort ;-)

   Verwijderen
 2. Fantastisch! Heb je deze deken met Stylecraft gemaakt?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ontzettend bedankt voor het patroon ik heb bijna alle kleuren in huis behalve bordeauxrood en donkergroen dus zo even op jacht en dan gezellig deze mooie kerstdeken maken leuk project om op de camping te doen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk, Wilma, inderdaad ideaal om op de camping te doen, allemaal kleine lapjes! Veel plezier!

   Verwijderen
 4. Mooi. Bedankt voor het patroon en de uitleg.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel erg mooi, ik begin er gauw aan. En voor een kussen hoeveel heb je dan nodig denk je?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk, dan is hij voor Kerst klaar, een paar per week, is wel te doen! Voor een kussen, heb ik geen idee, maar niet zoveel denk ik! Misschien wel te maken van de restjes die overblijven. Veel haakplezier!

   Verwijderen
 6. Prachtig patroon, goed uitgelegd. Ben gisteravond begonnen met een test-granny; nu gauw garen bestellen en hopen dat ik het vóór Kerst af krijg.
  Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat leuk, Gerda, veel plezier met het haken, en ik denk wel dat dat gaat lukken, het haakt vrij snel!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtige deken, ik kom niet helemaal uit de kleurnummers van stylecraft. Heb je voor mij de kleurnummers?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Linda, ik weet het niet meer helemaal zeker, maar heb even gekeken naar de nummers, en volgens mij waren het: Lipstick 1246, Burgundy 1035, White 1001, Bottle 1009, Green 1116 en Midnight 1011. Veel succes, en vooral veel haakplezier!

   Verwijderen
 9. Hallo Corine, net je kerstdeken gevonden; prachtig! Even een vraag; hoe groot is hij bij jou geworden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Helma, de afmetingen van de deken zijn: 130 bij 80 cm. Veel plezier!

   Verwijderen
 10. Ik ben bezig de grannys in elkaar aan het zetten. Alles gehaakt binnen 5 weken. Straks heerlijk er onder kruipen tijdens de kerstdagen. Een heerlijk klusje tijdens gure dagen en het is ook zo gebeurd.. :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk, inderdaad een leuke klus. Heel veel plezier met je kerstdeken, bij mij komt hij ieder jaar, in december weer uit de kast. En ik vind hem nog steeds heel mooi! Dank voor je reaktie!

   Verwijderen
 11. Ik heb mijn deken af.. ik had graag de foto er van mee gestuurd maar weet niet hoe ik dit moet doen. sorry.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik heb je foto gekregen, via gmail, heel mooi! Veel plezier ermee!

   Verwijderen
 12. Het is nu september 2017, het patroon een jaartje geleden ontdekt, gister kreeg ik een reclame binnen van Wolplein van stylecraft, heb 10 bollen besteld in de kerstkleurtjes van deze gehaakte pracht!Hoop dat ik hem afkrijg, verheug me erop!Zodra de wol binnen is gaan we (ik aan de slag! Dank voor het patroon. Grtjes Henny Barning

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O, wat leuk, Henny, Ik ga ervan uit dat je hem op tijd af krijgt, het haakt lekker, afwisselend, en leuk om te doen. Heel veel plezier met het haken, en met de deken, straks bij de kerstboom.

   Verwijderen
  2. Ga nu beginnen... even patroon printen, je zal het zien!

   Verwijderen
 13. Hallo Corine, het is nog niet af , kom wol tekort maar ben de wikkels kwijt en de nrs, zijn ze nog bekend?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Reacties
  1. Even iets vervelends gebeurd, bestelling ontvangen met Burgundy nr 1035 , maar de (mijn) deken is eerder gemaakt met Claret 1123 geloof ik, ok, Burgundy is heel donkerrood, maar goed, misschien is het te ruilen. Maar zeker wordt mooi, maar ik word ongeduldig... dag dag!In jouw deken zit olgens mij ook een lichter kleurtje rood waar je mee begint. We gaan dapper door!

   Verwijderen
 15. Reacties
  1. Daar ben ik blij om, het is inderdaad een mooie deken. Veel plezier ermee!

   Verwijderen
 16. Ik heb deze deken ook gehaakt en ben nu bezig met een tweede deken en ik hoop daar iemand een plezier mee te doen die mijn deken heel erg mooi vond. En stilletjes wenste hij dat hij ook zo'n mooie deken had dus ben ik bezig met een tweede deken. Iedereen die langs komt vind de deken ook erg mooi. Ik heb hem gemaakt met Zeeman wol.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk om te horen, het is inderdaad een mooie deken. Diegene boft maar , dat hij zo'n mooie deken cadeau krijgt. Veel haakplezier.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Vintage Baby Deken ~ Roze ~

Babyvestje breien

Eenvoudige Woondeken Zeegroen