Kraammand maken

De Kraammand is  van oorsprong een Brabantse traditie. Het wordt ook wel de 10 dagen mand genoemd, omdat de kraamtijd vroeger 8 tot 10 dagen duurde. Er komen ook dus  8 tot 10 cadeautjes in, voor elke dag 1.

Het is leuk om er zelfgemaakte cadeautjes in te doen, om het een persoonlijk tintje te geven. Vergeet ook de vader niet.


Dag 1:
Voor de jonge ouders samen, een fles champagne, om een toast uit te brengen op het kindje, en op henzelf als ouders. Met een slinger, om het huis te versieren. De eerste was voor mijn kleindochter, de tweede voor mijn kleinzoon.


Dag 2:
Badcape, een praktisch cadeautje, voor mijn kleindochter, voor mijn kleinzoon een boxpakje. Dag 3:
Een cadeautje voor mama. Tijdschriften, een flesje donkerbier, goed voor de moedermelk, ontspanningsthee. Zakdoekjes voor de "kraamtranen", oftewel de "baby-blues". In de kraammand voor mijn kleinzoon lekker thee, en m&m, weet dat mama die heeeel lekker vindt.Dag 4: 
Cadeautje voor papa. Boek over vaders en dochters, bijvoorbeeld, en iets lekkers om te snoepen. In de mand voor de kleinzoon: een zelfgemaakt vestje met een speeltje.


Dag 5: 
Een logeerkoffertje. Een koffertje met een pyjama, pantoffeltjes, knuffeltje , en leesboekje: Nijntje gaat logeren. En daarbij een kaart met uitnodiging dat het kindje altijd mag komen logeren.
In de mand voor de kleinzoon: een boek voor de vader, en lekkere bonbons.

Dag 6: 
Muziekdoosje, in de vorm van een knuffeltje. Ik vind Brahms Wiegenlied erg mooi, dus heb er eentje uitgezocht met dat muziekje. En in de mand voor de kleinzoon, een logeerkoffertje met knuffeltje en pyjama.

Dag 7:
De ouders gaven aan dat ze de foto's die van de baby gemaakt gaan worden, in een klassiek foto album willen plakken. Dus een Foto Album.
Dag 8:
Een zelfgemaakt Quiet Book. Hier gaat heel veel tijd in zitten, en is daarom leuk om tijdens de zwangerschap al mee te beginnen. Op Internet, Instagram en Pinterest zijn heel veel ideeën te vinden. Zo kom je met een persoonlijk cadeautje voor je kleinkind. Een blijvende herinnering. Op mijn blog staat ook een werkbeschrijving.


Maak voor iedere dag een leuk etiket, en hang die aan de cadeautjes. Doe alles in een mand! Versier de pakjes en de mand met tule!

Reacties

  1. Dit was vond ik als kersverse moeder zo leuk om te krijgen. De ‘(kraam)tranen’ stroomden bij elk cadeautje over mijn wangen’.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een ontzettend leuk idee...ik ga vandaag nog beginnen aan een mand
    voor als mijn kleinzoon geboren wordt eind september...opschieten dus :) Dankjewel voor het delen Corine.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Vintage Baby Deken ~ Roze ~

Babyvestje breien

Eenvoudige Woondeken Zeegroen