Totaal aantal pageviews

zaterdag 14 juli 2018

Zelf pruimenjam maken




Lekkere zelfgemaakte pruimenjam.

Hiervoor had ik 2 kg pruimen, sap van een halve citroen, 1 kg geleisuiker, en een kaneelstokje. 9 potjes met deksel, soda, kokend water, een grote pan, en houten lepel.



Om te beginnen de potjes in het hete sodawater schoonmaken, heet afspoelen, en ondersteboven laten drogen.




 Dan de pruimen wassen, halveren, ontpitten, en eventueel in kwart snijden. 




Alle pruimen in de pan, de geleisuiker, citroensap en het kaneelstokje erbij. 





Verwarmen, af en toe met een houten lepel roeren. Tot alle suiker is opgelost.




 Dan wachten tot het mengsel borrelt, dan 4 minuten doorkoken. 




Een schone kan klaarzetten, en daar de jam ingieten, zo kun je gemakkelijk de potjes vullen, zonder te knoeien. 



Tot een halve centimeter onder de rand afvullen, oppassen dat er niet geknoeid wordt op de rand, anders dit afnemen.




 De deksel erop draaien, en de potjes omdraaien, zo minstens 5 minuten laten staan.



 Intussen kan je etiketten maken, met de datum erop. 




De jam blijft minstens een jaar goed.

Heel leuk om cadeau te geven.

 Heerlijk, 's morgens bij het ontbijt, op een geroosterde boterham, of een beschuitje.




 Vakantie gevoel!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten